Picture of Jorma Mustalahti, Head of R&D
Jorma Mustalahti, Head of R&D

Brunnsvattenrengöring i skärgården eller i kustsommarstugan – Vad måste man ta hänsyn?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Brunnsvattenrengöring i sommarstuga

Det beräknas att ungefär hälften av Finlands dricksvattenbrunnar är i behov av sanering.

Ett av våra kunders allmänna behov är att rengöra brunnsvattnet till rent och färskt. Brunnsrengörning och desinficering av brunnsvatten förbättrar dock ofta situationen bara tillfälligt. Kontinuerlig rengöring, sanering och desinficering av brunnen är inte heller gratis. Kostnaden för åtgärderna kan öka bara på några år högre än en omvänd osmos -anordning som skulle ha löst problemet på en gång. Brunnsvatten, liksom andra råvattenkällor, har dock sina egna utmaningar som bör övervägas innan man köper vattenrengöringsutrustning. Här är de tre vanligaste smärtpunkterna i behandling av brunnsvatten som vi har stött på med våra kunder under vår ungefär tio års erfarenhet.

1. Underskattning av efterfrågan på vatten och låg kapacitet i brunnen

Brunnens kapacitet är en av de vanligaste utmaningarna. Brunnsvattenkapaciteten kan verka tillräcklig när vatten endast kan användas som hushållsvatten eller inte alls används. Kapacitetens tillräcklighet jämförs ofta med mängden bärvatten i stugor, trots att vattenanvändningen ökar dramatiskt efter att det finns tillgängligt “obegränsat”.

EMPRO-system producerar, liksom andra system för omvänd osmos, sidovatten under rengöring. Behov av råvatten till EMPRO-utrustning är dubbelt så stor som för produktion av rent vatten. Således behövs två liter råvatten för en liter rent vatten. Till exempel renar EMPRO-250 250 liter vatten per timme från dubbelt så mycket råvatten i processen. Detta faktum är också viktigt att ta i beaktandet vid bedömningen av tillräckligheten i brunnskapaciteten.Observera särskilt att en stor del av annan utrustning på marknaden kräver fem gånger mängden råvatten i förhållande till rengöringskapaciteten. Du bör vara mycket försiktig med dessa om din brunnskapacitet inte är på en utmärkt nivå. Motsvarande vattenförbrukning jämfört med sådana enheter är 250 liter rent vatten från 1250 liter råvatten.

"Det finns lite vatten i brunnen, vad kan jag göra?"

Vi har löst dessa problem för våra kunder i förväg och i efterhand redan under en lång tid. Här är några alternativa lösningar för situationer där det är lite vatten i brunnen:

  • En buffertank i vilken brunnsvattnet pumpas även när EMPRO-enheten är full. Buffertanken tillåter helt normal användning i de flesta fall. Undantag är dock fall där brunnskapacitet är så dålig att när EMPRO är helt i drift ger brunnen inte tillräcklig mängd vatten för att täcka det förbrukade vattnet. I värsta fall kommer detta att orsaka skada i brunnspumpen när vattnet tar slut.
  • Fördjupning av brunnen eller flyttning av den dränkbara pumpen djupare in i brunnen
  • Byte av råvattenkälla. Vatten kan också renas från vilken vattenkälla som helst, såsom en sjö eller havet.

2. Brunnar är nästan alltid mångproblematiska

Brunnen kan exempelvis innehålla järn, mangan, arsenik, fluor, humus, salt eller bakterier och vegetation, vilket kräver att vattnet renas innan det dricks eller används. Om brunnsvattnet är brunt eller gult, kommer det också att smutsa ner platser och fastna hårt på ytorna. Det finns mycket sällan bara ett problem i brunnsvatten. Särskilt situationer där det finns för mycket järn i källvattnet är en vanliga anledningar till att köpa EMPRO-utrustning, eftersom vår utrustning har en anmärkningsvärt hög rengöringsförmåga av järninnehållande brunnsvatten (9000 µg / l). Då det finns järn och annat icke tillhörande material i brunnen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av utrustning, eftersom en stor del av utrustningen på marknaden endast kan rena järn från redan drickbara koncentrationer (200-300 µg / l).

"Gör en vattenanalys av din brunn och jämför den med de referensgränserna i enheten för vattnet som ska behandlas."

Det rekommenderas att göra (eller låt oss beställa åt dig) en vattenanalys av källvattnet, som visar kvaliteten på vattnet som ska behandlas. Det rekommenderas att en brunnsvattenanalys utförs vart tredje år och om vattenkvaliteten förändras eller om ett barn skall födas in i familjen. Inte ens vattnets klarhet eller gott smak garanterar dess renhet. Vattenanalysen bör också erbjudas till apparatens tillverkare till kännedom, eftersom några av de faktorer som påverkar vattenkvaliteten interagerar ur rengöringens synvinkel. Vi utför vattenanalyser för våra kunders räkning så att priset på analysen (ca € 135) kompenseras i inköpspriset på utrustningen, om köpet görs. Varför? Vi vill se till att varje enskild enhet som vi släpper ut på marknaden gör vad den lovar.

3. På skärgårds- och kustdestinationer är det vanligaste sorgsropet rädsla för salt.

I skärgården och kustområdena är det största och vanligaste problemet med brunnar rädsla för salt. Att borra en brunn i skärgårdsområden är alltid en risk, eftersom det är svårt att hitta det rätta djupet för borrningen. För låg brunn innebär låg kapacitet såväl som järn, mangan och humus, medan en djupt borrad brunn innebär risken för att saltvatten kommer in i brunnen. Till sist är EMPRO-enheten det enda riskfria alternativet.

Om du borrar, borra för djupt snarare än för lågt. Extra borrmeterätare kostar lite i förhållande till den totala kostnaden, men salt är mycket lättare att rengöra från vatten än järn, mangan och humus.

Har du järn, mangan, bakterier, arsenik, fluor eller salt i brunnsvatten? Låt oss hjälpa till och lösa ditt problem. Rengöring av brunnsvatten med EMPRO-vattenrengöringsutrustning är enkelt och kostnadseffektivt.

Empro 100

Puhdas vesi kesäkäytössä oleville vapaa-ajan asunnoille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Vill du ha mer information och / eller ett personligt erbjudande?

Suostumus(Obligatoriskt)
informationen du lämnar in via vår kontaktformulär används endast för att kontakta dig gällande dina möjliga behov för vattenrengöringsteknik. Informationen används ej för marknadsföring. Med att lämna dina kontaktuppgifter ger du dock ditt samtycke till att vi kan lämna ut kontaktuppgifter ytterligare till någon av våra samarbetspartner, som enligt oss är geografiskt mer lämplig att servera just dig! En lista över våra samarbetspartner hittar du här https://www.finnvoda.se/samarbetspartners
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Haluatko lisätietoja ja / tai yksilöllisen tarjouksen?

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

<< palaa etusivulle

Testaa mikä vedenpuhdistusratkaisu on paras juuri sinun tarpeisiisi

Puhdas juomavesi